החגים – מלכודת לגירושין

העיסוק בתחום דיני המשפחה והמעמד האישי בעשור האחרון לימד אותי, בין היתר,  כי חגים וחופשות אחרות בשנה, יכולים להפוך מהר מאוד למלכודת שמובילה לפירוד זוגות, לפירוק משפחות, למחלוקות ולהתמודדויות קשות.

אמנם חג הפסח הוא חג הפריחה וחג האביב עם אנרגיות של התחדשות באוויר וההכנות לקראת החג מלוות בהתרגשות, ברם יחד עם זאת נתונים סטטיסטים מראים כי קיימת מיד לאחר חג הפסח עלייה משמעותית במספר התיקים שנפתחים בין בני זוג בבתי המשפט לענייני משפחה ובבתי הדין הרבניים.

וכשבהחלטה להיפרד או להתגרש עסקינן, לרוב נכנסים למשוואה הילדים, וחשוב לציין כי פירוד בין הורים משפיע על ילדים וחולש על כל תחומי חייהם. לפירוד ישנה השפעה פסיכולוגית רגשית על ילדים, וכמובן גם השפעה כלכלית והשפעה חברתית.

בשנת 2012 פרסמתי עבודת מחקר במסגרת לימודיי לתואר שני M.A. בניהול ויישוב סכסוכים באוניברסיטת בן גוריון בנגב. מהמחקר שעשיתי נוכחתי לדעת שלפירוד ולגירושין יש השפעות שליליות על ילדים – הן בטווח הזמן הסמוך לגירושין והן בטווח הרחוק ("ילדי גירושין" לדוגמא אינם ממהרים להינשא ולהקים משפחות משלהם וגם אחוזי הגירושין אצלם גבוהים יותר מהממוצע).

כבת להורים גרושים שמתי לי למטרת על בחיי המקצועיים, ומקל וחומר בחיי האישיים לדאוג ל"ילדי הגירושין", לשמור על זכויותיהם, לוודא שצרכיהם הרגשיים והחומריים מסופקים, ולעשות כל שניתן על מנת למזער עבורם את נזקי הגירושין בין הוריהם.

בתקופת החג בני הזוג מבלים זה עם זו ועם ילדיהם יותר מהמקובל בשגרה היומיומית. תקופת החג מאפשרת לכם להכיר את יקיריכם באופן שונה, ולא בהכרח חיובי, מהמוכר והשגרתי. המדובר בתקופה אינטנסיבית של בילוי משפחתי מוגבר שאינה משקפת את השגרה, תקופה שיש בה בכדי להעצים מחלוקות קיימות וליצור מחלוקות חדשות, – תקופה שבסיומה עלולה להוביל אתכם לרצון לפרק את המשפחה.

ייתכן ובמקרה של הקורא הספציפי ההחלטה האמורה  היא הנכונה עבורו ומדובר בפירוד ומחלוקות שחג הפסח והבילוי המשפחתי המוגבר רק העצים – וזה בסדר, ובכל זאת חשוב לקחת נשימה עמוקה, להתייעץ ולוודא שיש בידיכם את כל האינפורמציה הנדרשת ואת כל האפשרויות העומדות לרשותכם החל מנקיטת הליכים משפטיים, דרך הליך גישור וכלה בגירושין בשיתוף פעולה, כשבבחירתכם שימו לנגד עיניכם את טובת ילדיכם, תביטו בעיניהם ותבחרו בדרך שנכונה עבורכם ועבורם.

דילוג לתוכן